Skip to main content

Jangan menyakiti orang lainApabila seseorang melakukan sesuatu yang menyakiti hati kita, berjanjilah pada diri sendiri dan pada ALLAH, yang kita takkan melakukan perkara yang sama pada orang lain...

Ya, dalam interaksi kita hari-hari dengan suami/isteri, dengan teman-teman,  dengan madu, dengan ibu ayah, dengan bos - ada saja hal-hal yang buat kita panas hati dan kita rasa, kalau orang boleh sakitkan hati kita - kenapa kita tak boleh kan?????

Auzubillah..kita hidup untuk ALLAH. Moga ALLAH memelihara kita dari perilaku jahat yang dibisikkan syaitan. ALLAH ajar kita untuk tolak keburukan dengan kebaikan. Rasul saw ajar kita untuk memaafkan dan berlapang dada serta bersabar..

Biar orang lain yang jahat, kita pilihlah untuk tetap baik, untuk syurga ALLAH. Untuk redha ALLAH. Kita nak rasul saw bangga dengan akhlak kita..:'(

Ya ALLAH..susah untuk kami buat ini semua..bantulah kami.. akhlak yag baik itu segalanya dariMu...

___________

Pesan Rasul saw dalam sebuah hadis lain, Seorang muslim yang baik ialah, tidak akan menyakiti orang lain dengan lidah dan tangannya.

Wahai diri ku dan teman sekalian, berhati-hatilah dengan apa yang kita ucapkan pada pasangan, pada ibu ayah, pada anak-anak dan ahli keluarga. Tahanlah diri dari kemarahan dan emosi tertekan, agar kita tidak menghambur kata berbisa pada mereka apatah lagi menyakitkan mereka dengan pukulan.

Orang mukmin adalah orang yang selalu boleh sabar, tekan button pause sebelum bertindak.

Hadis ini buat saya jadi malu pada anak, kerana kadang hilang sabar hingga kata-kata menjadi kasar dan terlepas pula memukul, mencubit ..:'(((

Allah..bantulah kami memelihara emosi ini, lidah ini, tangan ini keranaMu..

Anugerahkan kami kesabaran dan kelembutan.

___


p/s: tapi kalau suami/isteri kaki pukul, asyik dipukul suami/isteri, jangan sabar duduk diam saja..anda tidak berhak duduk dalam perkahwinan yang menzalimi seperti itu..please cari jalan keluar..!

____

”To the world you may be an icon, a revolutionary, or a billionaire, but to the Angel of Death, you’re just a name on the list.”
Comments

Khairul Bariah said…
bagusnya pesanan ni. mengingatkan akk supaya bersabar dgn tndkn2 org yg selalu menyakitkan hati. syukran jazilan
Unknown said…
Great subject, keep up. Thanks...
Nour Madihah said…
terima kasih kerana mengingatkan...
Apa-apa aje said…
Allahuakbar... pesanan yg sgt2 d perlukn di saat hati mula berpenyakit krn d sakiti ol isteri kedua suami dgn kata2 n ketidak puasa hatinya tntg byk perkara.. sehingga trikut2 rentaknya shgga hmpir2 mnimbulkn kbncian... astafirullah..... kena janji pd diri utk tdk melakukn perkara yg serupa. kita hidup utk Allah.... ya.. hanya utk Allah...

Popular posts from this blog

Menjadi isteri kedua

Pengalaman Sebagai Pembantu Di Klinik

Suami Isteri: Berbaloikah Perhubungan Jarak Jauh?

Ketika suami menikah lagi...

Menjadi madu yang baik...