Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2012

Pernikahan: Suamimu sangat menyayangi...

:: When both spouses are working together to help the other feel loved, there is no limit to how close the two can be ::


"Nurul rasa abang tak sayang nurul..."

"Nurul rasa nurul ni tak penting dalam hidup abang..."
Ini adalah ungkapan 'normal' para isteri...termasuk saya :D

Dari awal berkahwin, hingga punya anak, hingga suami berkahwin lagi - ayat ini akan terkeluar dari mulut isteri bilamana isteri sedang sedih down kan.....???? (hihi saya lah tu...siapa lagi yang macam saya???)

So para suami, bersabarlah dengan statement 'tak logik' yang dikeluarkan isteri anda  ya :D

Kami isteri merasa logik, atas kelok-kelok perasaan yang mendatangi.

ALLAH Maha Mengetahu kalianlah suami yang berusaha membina rumahtangga yang utuh dan harmoni, kalian lah insan yang juga bekerja keras untuk menggembirakan isteri (atau isteri-isteri).

Wahai para isteri yang dikasihi, ungkapan-ungkapan sebegitu sebenarnya meletakkan suami dalam situasi serba salah dan payah. Apatah …

Pernikahan: Ilmu, Sikap dan Persepsi

Semakin ramai antara kita yang memilih untuk tidak meneruskan alam pernikahan... ya, pernikahan di alaf ini adalah yang paling 'fragile', paling mudah didatangi perceraian - kata para kaunselor perkahwinan.

Kita mengharap alam perkahwinan yang ideal - memberi kebahagiaan yang diimpi, kegembiraan dan kekuatan untuk meneruskan kehidupan.


Kita mampu bahagia dengan usaha keras menjadi suami/isteri terbaik - namun ia bukan memberi rumahtangga yang sempurna segala sisi. 

Malah sebenarnya, kita perlu belajar untuk bahagia dalam rumahtangga yang TAK ideal.
Kejayaan monogam iatau poligami, perkahwinan PJJ, nikah misyar (atau apa saja nama yang kita beri untuk rumahtangga 'tak ideal' di mata kita) - sangat bergantung sejauh mana ILMU, SIKAP dan PERSEPSI kita dalam mengemudi bahtera pernikahan. 
Ayuh kita mendalami ilmu yang luas berkaitan Alam rumahtangga - e.g ilmu dalam melunaskan hak kepada pasangan. Ilmu menjadi pendamping yang baik kepada suami/isteri. Mengetahui ciri ciri yan…

Catatan Hari Pertama - Umrah

2 April 2012. Bermula perjalanan umrah - perjalanan ibadah, perjalanan kesabaran. Penerbangan KL - Jeddah berjalan lancar. Tempat duduk yang selesa dan makanan yang enak. Abdullah dapat bassinet untuk berehat. Abdullah juga dipelihara Allah emosinya sepanjang perjalanan. Alhamdulillah atas penjagaan Allah. Hanya dalam 2 jam terakhir dia mula merengek menangis, kepenatan dan kebosanan mungkin. 
Namun bola kecil dan toys lainnya menjadi peneman Abdullah yang sangat membantu sepanjang 8 jam tempoh penerbangan . Pukul 7.30 malam, kami tiba di KSA Airport, Jeddah. Urusan imigresen selesai sekejap sahaja, tetapi sebahagian penumpang termasuk kami tidak mendapat bagasi, terpaksa menunggu lama dari jemaah yang lain. Katanya, bagasi kami telah tersalah terminal.. . Pukul 10 malam kami bertolak dari Jeddah ke Madinah. Abdullah tidur sepanjang perjalanan. Selepas 6 jam perjalanan, kami tiba di Hotel Movenpick.
Pagi hari kedua, solat subuh di Masjid Nabawi... Dalam selsema kuat yang menyerang …