Skip to main content

Pengalaman di klia2 2014

Bandar Phnom Penh


Alhamdulillah Allah izinkan kami sampai kepada hari untuk bertolak ke Phnom Penh, iaitu 26 Ogos 2014.
Flight AirAsia kami dijadualkan bertolak pada pukul 6.45 pagi. Dan seperti nasihat dari orang   lain, yang saya bersyukur saya ikut-  antara 2 ke 3 jam sebelum berlepas adalah tempoh terbaik untuk sampai dan berada di klia2.

SUPAYA TIDAK PERLU BERLARI LARI UNTUK MASUK KE DALAM KAPAL TERBANG.
APATAH LAGI, SUPAYA TIDAK TERTINGGAL KAPAL TERBANG.

KERANA klia2 yang SANGAT SANGAT LUAS CANTIK BESAR DAN ALA SHOPPING MALL YANG BOLEH BUAT ANAK ANAK NAK BERHENTI KAT SETIAP KEDAI.

Alhamdulillah boleh dikatakan kami tak tidur malam tu, jadi pukul 3.30 pagi kami bertolak dari Klang ke klia2. Angkut anak anak kecil ku Abdullah dan Abdurrahman naik kereta,  kami drive bertenang tenang. Yang ketika dalam kereta itu kami tak terfikir kami akan berlari lari (macam korang juga) ke gate kapal terbang kami.. :D

Tiba klia2 jam 4.45, setelah singgah isi minyak kereta dan singgah rumah adik di taman Langat Murni - Awal pagi itu parking sangat banyak kosong. Berjalan jauh kami ke terminal.  Memang jauh untuk bawa bagasi dan Abdullah Abdurrahman yang berumur 4 tahun dan 1 tahun. Alhamdulillah suka saya dapat exercise di pagi hari :)

Saya bawa stroller ke terminal sebab Abdullah 4 tahun mamai bangun tidur, kami tolak dalam stroller. (Tapi kemudian adik saya yang hantar kami ke airport bawa semula stroller ke rumah. Kami hanya guna stroller di airport sebelum imegresen)

Perlu banyak bertanya jika kita tak tahu bagaimana mahu ke ruang perlepasan supaya Jimat tenaga dan masa dan jaga mood kita :D kami tanya saja pada pegawai di banyak kaunter bila tak pasti.

Kami terus ke main terminal dan ke kaunter check in. Saya berdoa agar tak berlebih berat checked baggage sebab saya beli 20 kg saja melalui online - tetapi bawa macam satu almari baju.  Alhamdulillah terlebih berat 300 gram tapi pegawai check in senyap sahaja :D

Melihat jam baru pukul 5 pagi, saya ajak 3 adik perempuan merangkap personal assistant saya pergi breakfast dulu...kami melihat banyak restoran,  semuanya tak menepati selera kembara bajet kami :D mahal mahal tempat makannya bagi kami.

Akhirnya kami ke Restoran Marry Brown. Sembang sembang dan makan, baru saya tersedar yang nak sampai ke gate kapal masih jauh lagi..nanti nak solat subuh dan berjalan kaki dalam 20-30 minit..cepat-cepat habiskan makanan dan peluk cium adik adik saya. Kami kemudian masuk melalui imigresen. (Iaitu saya, adik saya Norbaiti dan Abdullah dan Abdurrahman. )

Ohh masuk dalam tu, memang sungguh sungguh saya kena exercise berjalan kaki jauh dengan back pack saya yang berat lagi, dan dukung Abdurrahman juga :D

Jalan atas bridge,  dapat temankan Abdullah Abdurrahman sekejap tengok banyak aeroplane subuh itu dengan kerlipan lampu landasan yang banyak.Mula fikir nak solat subuh dalam kapal, tapi kemudian terfikir yang nanti kalut pula nak urus anak anak, saya pilih solat dalam perjalanan ke gate. Ada surau yang selesa alhamdulillah.

Saya rasa sweet dan happy dan terharu bila tepat masuk azan subuh, ada pengumuman tentang masuknya waktu solat subuh di klia2 itu. Saya bersyukur menjadi sebahagian dari rakyat negara islam ini :D
Solat subuh dan masuk toilet Tergesa gesa sebab kena berada di gate paling lewat 20 minit SEBELUM.

SAYA INGATKAN SURAU KAMI SOLAT DAH DEKAT DENGAN GATE P 17. RUPANYA JAUH LAGI APATAH LAGI ABDULLAH ABDURRAHMAN NAK KENA DUKUNG.

Ohh lagi 10 minit saja kami ada.., sedangkan kami baru nampak pintu P1 hingga P3. .. boleh bayangkan marathon kamu ke P17..?

"Abdullah..kita dah lewat. Abdullah kena lari sebab nanti aeroplane tinggalkan kita..jom kita kejar aeroplane" berulang kali saya sebut pada Abdullah..supaya dia tak stop kat kiri kanan yang banyak kedai..

Dan memang kami semua berlari lari kecil sebab bayang bayang signboard P17 pun kami tak nampak.
Setelah berpeluh peluh berlari alhamdulillah akhirnya sampai nun di hujung sana gate P17 :D syukur kami tak ditahan..

Masuk saja ke dalam kapal, saya menuju ke tempat duduk nombor 27 yang saya book untuk saya dan Abdullah. Adik saya baiti di seat 20C. 

Syukur kepada Allah sekali lagi bila uncle yang duduk di sebelah Abdullah sudi tukar tempat duduk , bagi tempat duduknya pada Baiti. Jadi kami semua duduk dekat..kehadiran Baiti dekat kami sangat-sangat membantu :')

Syukur kepada Allah steward stewardess Air asia itu nampak mesra dan helpful di mata saya.
Syukur kepada Allah kerana chicken satay dan nasi lemak Pak nasser dalam kapal yang saya order itu menepati citarasa saya dan Abdullah terutamanya.
Syukur alhamdulillah bila booking online, harga makanan lebih murah dan boleh dapat lebih awal. Menggembirakan anak anak kecil saya.. :D

Syukur alhamdulillah setelah saya tukar booking seat dari sebelah kiri ke kanan, saya dapat tengok pemandangan matahari terbit yang Maha Indah dan Maha sempurna. Betul juga tips yang kata, jangan ambil seat no lebih kurang 17, 16, 18, kerana hanya nampak sayap kapal terbang.

Syukur alhamdulillah anak-anak saya tak meragam dalam kapal,  kalau tak saya resah gelisah kerana merasakan mengganggu penumpang lain..

Syukur alhamdulillah saya digerakkan Allah untuk Google pasal tips di klia2, maka saya agak bersedia mentally dan emotionally. Terima kasih semua yang berkongsi tips, sangat berguna untuk saya yang pertama kali jadi ketua trip by flight hee..

Syukur alhamdulillah tiba di Phnom Penh International Airport,  sudah ada Mosa dan Bukhari,  tourist guide yang membawa kami terus ke guesthouse. GREEN POINT INN CENTRE,  betul betul di Central Market Phnom Penh. 

Itulah perkongsian saya, moga bermanfaat :)

Kesimpulannya,  nak buat apa pun perlu bersedia, cari ilmu dan tips, be early - jangan last minute,  dan lapangkan hati dan emosi untuk perkara yang tak diduga :D


Di Phnom Penh International Airport - Baiti, Abdullah dan Abdurrahman


Comments

Anonymous said…
Mengingatkan akak pada suatu saat setiap kali pulang bercuti. Mengheret dua anak kecil yang sedang lasak naik flight. Skrg semua dah besar. Tapi itulah kenangan manis.

Popular posts from this blog

Menjadi isteri kedua

Ketika suami menikah lagi...

Suami Isteri: Berbaloikah Perhubungan Jarak Jauh?

Pengalaman Sebagai Pembantu Di Klinik

Adab Isteri Dalam Rumahtangga Poligami