Skip to main content

Kahwin, tak cukup seks...?

 
Kahwin, tak cukup seks?

Kali pertama orang bertanya soalan sensitif ini pada saya beberapa tahun dulu, waktu saya sedang ziarah raya ke rumahnya..

Tanya seorang muslimah ketika itu..."Kawan kak tanya, Macam mana nak bagi suami kahwin lagi...
kalau kita isteri pun rasa tak cukup seks..??" Mestilah muka saya berubah dengar soalan sensitif itu...

.. dan selepas-selepas itu, ada beberapa persoalan yang dikongsi oleh teman muslimah berkaitan hubungan intim dan kemesraan rumahtangga(dengan kapasiti saya menulis banyak entri pernikahan dan poligami di blog.)

Pada yang bertanya itu, walaupun dikait dengan poligami, sebenarnya amat penting juga untuk yang belum terlibat poligami. Malah untuk semua yang bakal dan telah lama berkahwin. Agar alam pernikahan tidak terfitnah, sedangkan ia anugerah Allah.

Samaada poligami atau tidak, dari awal perkahwinan lagi harus diluruskan isu seks/kemesraan suami isteri.

Dari ilmu yang dikutip dari kursus dan seminar perkahwinan yang saya ikuti, saya kongsikan beberapa aspek yang mungkin penting untuk membantu kemesraan suami isteri.

1. Plan: kalau agenda harian lain boleh plan- kerja, meeting, halaqah, main futsal etc boleh plan, waktu untuk bermanja bermesra suami isteri pun kena masukkan dalam jadual..kalau awal awal kahwin tak berapa sibuk, mungkin takde masalah nak berkepit dan berasmara spontan, tapi bila alam realiti menjengah, sibuk kerja, sibuk urus rumah urus anak, nak senyum kat suami/isteri pun rasa payah.. sex appointment sangat banyak membantu untuk suami isteri connect to each other. Tak semestinya seks pun, kadang kadang isteri nak duduk dalam pelukan suami sambil sembang sembang, peluk cium seadanya..gunakan masa yang kita allocate untuk just give attention to each other..

2. Komunikasi: Kena belajar respon dan suarakan pada suami tentang kualiti dan kuantiti yang isteri harap..pilihlah bahasa, nada, perkataan dan ayat yang baik untuk isu sesensitif ini..dan kompromi. Suami tak tahu apa yang kita fikir dan rasa..

3. Doa: Seks atau apa jua kenikmatan dan kebaikan yang kita miliki dalam hidup ini adalah dari Allah. Berdoa dan mintalah pada Allah. Minta Allah bantu kita supaya suami terhibur dengan kita. Minta Allah bantu suami kita agar dapat puaskan jiwa dan fizikal isteri yang umumnya complicated.. Minta Allah jaga anak anak kita waktu kita nak bermesra..mintalah apa saja dariNya, termasuk kenikmatan suami isteri, kemesraan dan keharmonian rumahtangga, monogami atau poligami..
 
 
:)
 
 

Comments

Assalamualaikum...
Betul tu.. bila dah lama2 kawin kena cari jln hangtkn kembali hubungn intim mcm mula2 kawin.. nice entry..

Jemput ke blog sy http://lineyghazali.blogspot.com/?m=0

Popular posts from this blog

Menjadi isteri kedua

Ketika suami menikah lagi...

Suami Isteri: Berbaloikah Perhubungan Jarak Jauh?

Poligami: Bersedia Hadapi Ombak Perasaan

Pengalaman Sebagai Pembantu Di Klinik