Monday, September 22, 2014

Anak: Hati Yang Dahaga


Everybody's got a hungry heart,
especially a child with a new baby in the family

"Whereas he was once the center of your universe, he has been displaced from this paradise. He is now in time out, while you coo at his tiny rival. You cannot, of course, push back the clock to a time when he, alone, was the apple of your eye. All the same, trying to imagine how frustrated your 3 year old must often feel can help you counteract his sense of loss. Your expressions of love, gestures of devotion, and moments of intimacy with your son can help him feel less deserted and alone. Helping your son recapture a sense of shared joy in his relationship with you will turn down the fuel of his hate, and--in addition--smooth the pathway to his identification... as a loving, protective, sharing person." -- Elizabeth Berger

Every parent with more than one child knows that some sibling rivalry is inevitable. But what about when your child really acts out -- like when your almost-3- year old pees on the baby? In our last post we considered whether sticker charts work for a crime of passion like this, and why spankings and timeouts just increase the amount of anger and jealousy your little one is feeling and make it even harder, over time, for him to control himself.

If you missed that post, it's here: When You Pee On Your Brother You've Gone Too Far. Bottom line: Kids "act out" when they have big feelings they can't put into words. So they act them out, to show you. If you want to change the behavior, help the child with the emotions driving the behavior.

In other words, don't get stuck in reacting and punishing, which is likely to make the child more defiant and aggressive. Instead, focus on prevention, to nip this behavior in the bud. Remind yourself that your child's acting out is a red flag that he needs your help with his emotions, so he doesn't act out like this again. 

Sure, you should set a limit, but every child knows he shouldn't pee on the baby. He just couldn't manage those big feelings enough to stop himself--or maybe he simply didn't care, which is worse, because it’s a symptom that the child considers his connection to you less important than doing what he wants.

When a toddler goes so far as to pee on the baby, he's clearly having a hard time sharing you. This starts, of course, when the baby is born. Then there's usually a resurgence of open jealousy when the baby begins crawling and getting into the older child's things. 

But any age sibling can be a threat. Think about it. Your child has to share what are in fact precious resources: your time and attention. A sibling means he gets less. We know there's still enough love to go around, but to him, sharing resources could even reduce his chances of survival. 

You know how kids act out as soon as you get on the phone? Well, your attending to a sibling is like that, but even worse. His genes haven't changed much since the Stone Age, and unconsciously, he's worrying that your decreased attention could be a major threat. If a tiger jumped out of the bushes, who would you save?

That's why study after study shows that when parents are able to create a strong positive bond with each of their children, there's less sibling rivalry. So instead of punishing when your child acts out, the best cure for sibling rivalry is to feed his hungry heart. 

How?

1. Re-connect. When little ones have strong negative feelings, they disconnect from us. This can happen many times a day, as children feel frustrated, disappointed, hurt, sad, defeated. These feelings often swamp them, disconnect them from their own internal compass of the heart, and leave them feeling isolated and adrift. That's why children need us to reconnect with them, over and over, many times a day. Try a warm smile, a big hug, a joke that gets her laughing.

2. Empathize. When your older child is loud near the baby, or overly zealous in his hugs, or has a tantrum because you're changing the baby and didn't come right away to help him, how do you respond?  If you're like most of us, you want to snap at him, at best. But if you can train yourself to empathize as you set limits ("You wish I could come right away when you need me, I hear you...I will be with you as soon as my hands are free"), you'll protect that connection with your child. And that, after all, is the only reason he has to follow your guidance.

4. Let her be little. Sure, she can dress herself. And yes, your hands are more likely to be full, since you have a baby now. But that's exactly why she wants you to help her. She needs to know that you'll always be there when she needs you, even though there's a new baby in the family. Once she's secure that she can still count on you, she'll be free to explore the part of her that wants to be grown-up and powerful, which includes nurturing and protecting her little brother.

5. Keep your relationship balance in the positive. Research with adults repeatedly shows that healthy relationships need at least five positive interactions to make up for every negative interaction. Because kids live so much in the moment, and because we feel guilty about yelling, we often overlook the toll that yelling and punishing takes on our relationship with our child. 

When you lose it, make it a practice to apologize ("You don't deserve to be yelled at, no matter what...All of us need to express our anger in a way that's respectful of each other...I'm working hard to do that, so you can learn to do it, too.") Resist the urge to blame (so don't say "If you would behave, I wouldn't have to yell.") And then find a way to have at least five positive interactions, and enjoy your child. That's what puts the sweetness back into your relationship.

6. Special Time gives the child the essential--but unfortunately so often elusive--experience of the parent's undivided, 110% attentive, loving presence. Just for maintenance, every child needs one on one time to connect with a parent every single day, even if it's only for 20 minutes. 

When there's a new baby, that can be hard to do.  But it's worth figuring out, because it keeps your bond with your older child strong at a time when your child most needs you. If special time isn't working to reduce sibling rivalry at your house, consider whether you're giving your child your full attention and letting her take the lead. (Here's a whole article on making special time work for you.)

Connection supports your child in whatever he's going through and helps him thrive.  It makes it more likely that your children will get along with each other as they get older. And it makes your child WANT to cooperate, rather than peeing on the baby.

In the end, it is always about love. Love never fails.

But what if you're doing daily special time, empathizing, and your child feels like a bottomless pit? Coming up next: How much more love and affection can I give him?

Choose love!

Dr. Laura


http://www.ahaparenting.com/






Sunday, September 21, 2014

Beramal lah..sebelum terlambat.



"Aku memberi wasiat kepadamu wahai penuntut ilmu untuk mengikhlaskan niat dalam menuntut ilmu dan berusaha keras untuk mengamalkan konsekuensi ilmu.


Sesungguhnya ilmu adalah pohon dan amal adalah buahnya. Seseorang tidak akan dianggap alim bila tidak mengamalkan ilmunya.

Tidak ada yang lebih lemah dari kondisi seorang alim yang ditinggalkan ilmunya oleh masyarakat karena jalannya (yang kosong dari amal) dan seorang yang jahil yang diikuti kejahilannya oleh masyarakat karena melihat ibadahnya.”

Tujuan ilmu adalah amal, sebagaimana tujuan amal adalah keselamatan. Jika ilmu kosong dari amal maka ilmu itu akan menjadi beban (bumerang) bagi pemiliknya. Kita berlindung kepada Allah dari ilmu yang menjadi beban (bumerang) dan mendatangkan kehinaan, dan akhirnya menjadi belenggu di leher pemiliknya.

Sebagian ahli bijak berkata, “Ilmu adalah pembantu bagi amal, dan amal adalah puncak dari ilmu.” 
(Iqtidhaul Ilmi Al-’Amal 14-15)

-----

“Manhaj Nabi sudah jelas dan diketahui. Nabi bangun tengah malam lantas shalat malam. Menjelang shubuh beliau bersahur, lalu beristighfar menunggu shubuh. Kemudian beliau shalat Shubuh berjamaah. Setelah itu beliau duduk di masjid, berdzikir hingga waktu syuruq, lalu shalat dua rakaat. Jika tiba waktu dhuha beliau shalat Dhuha, dan seterusnya. Beliau bersedekah, mengunjungi orang sakit, membantu orang yang kesusahan, menjamu tamu… dan seterusnya. Manhaj beliau ma’ruf.”

Nasihat yang mengingatkan sebagian kita yang menyukai tahdzir-mentahdzir agar jangan lupa beramal.

Jangan sampai kita yang mengaku di atas manhaj yang benar dan memberikan porsi yang besar terhadap manhaj, lantas lalai dari beramal shalih.

Jangan sampai kita yang semangat mentahdzir kesalahan orang lain, ternyata orang yang kita tahdzir tersebut lebih perhatian terhadap amal daripada kita.

Saya teringat nasihat Syaikhul Islam Ibnu Taimiyyah rahimahullah terhadap orang yang suka mentahdzir tapi kurang suka beramal, sementara orang yang ditahdzir justru lebih semangat dalam beramal.

Ibnu Taimiyyah berkata, “Dan banyak orang-orang yang mengingkari bid’ah-bid’ah ibadah dan adat, engkau dapati mereka muqashir (kurang) dalam mengerjakan sunah-sunah dari hal yang berkaitan dengan ibadah, atau dalam ber-amar makruf, menyeru manusia untuk mengerjakan sunah-sunah tersebut (yang berkaitan dengan ibadah).

Dan, mungkin saja keadaan mereka, yang mengingkari bid’ah namun tidak mengerjakan banyak sunah Nabi, justru lebih buruk dari keadaan orang yang melakukan ibadah yang bercampur dengan suatu kemakruhan (Maksud ibnu Taimiyyah dengan kemakruhan di sini adalah kebid’ahan sebagaimana sangat jelas dalam penjelasan beliau sebelumnya-pen).

Bahkan, agama itu adalah amar makruf dan nahi mungkar, dan tidak bisa tegak salah satu dari keduanya kecuali jika bersama dengan yang lainnya. Maka tidaklah dilarang suatu kemungkaran kecuali diperintahkan suatu kemakrufan.”

 (Iqtidho’ As-Shirootil Mustaqiim II/126.)

Sumber: Firanda.com





Monday, September 1, 2014

Pengalaman di klia2 2014

Bandar Phnom Penh


Alhamdulillah Allah izinkan kami sampai kepada hari untuk bertolak ke Phnom Penh, iaitu 26 Ogos 2014.
Flight AirAsia kami dijadualkan bertolak pada pukul 6.45 pagi. Dan seperti nasihat dari orang   lain, yang saya bersyukur saya ikut-  antara 2 ke 3 jam sebelum berlepas adalah tempoh terbaik untuk sampai dan berada di klia2.

SUPAYA TIDAK PERLU BERLARI LARI UNTUK MASUK KE DALAM KAPAL TERBANG.
APATAH LAGI, SUPAYA TIDAK TERTINGGAL KAPAL TERBANG.

KERANA klia2 yang SANGAT SANGAT LUAS CANTIK BESAR DAN ALA SHOPPING MALL YANG BOLEH BUAT ANAK ANAK NAK BERHENTI KAT SETIAP KEDAI.

Alhamdulillah boleh dikatakan kami tak tidur malam tu, jadi pukul 3.30 pagi kami bertolak dari Klang ke klia2. Angkut anak anak kecil ku Abdullah dan Abdurrahman naik kereta,  kami drive bertenang tenang. Yang ketika dalam kereta itu kami tak terfikir kami akan berlari lari (macam korang juga) ke gate kapal terbang kami.. :D

Tiba klia2 jam 4.45, setelah singgah isi minyak kereta dan singgah rumah adik di taman Langat Murni - Awal pagi itu parking sangat banyak kosong. Berjalan jauh kami ke terminal.  Memang jauh untuk bawa bagasi dan Abdullah Abdurrahman yang berumur 4 tahun dan 1 tahun. Alhamdulillah suka saya dapat exercise di pagi hari :)

Saya bawa stroller ke terminal sebab Abdullah 4 tahun mamai bangun tidur, kami tolak dalam stroller. (Tapi kemudian adik saya yang hantar kami ke airport bawa semula stroller ke rumah. Kami hanya guna stroller di airport sebelum imegresen)

Perlu banyak bertanya jika kita tak tahu bagaimana mahu ke ruang perlepasan supaya Jimat tenaga dan masa dan jaga mood kita :D kami tanya saja pada pegawai di banyak kaunter bila tak pasti.

Kami terus ke main terminal dan ke kaunter check in. Saya berdoa agar tak berlebih berat checked baggage sebab saya beli 20 kg saja melalui online - tetapi bawa macam satu almari baju.  Alhamdulillah terlebih berat 300 gram tapi pegawai check in senyap sahaja :D

Melihat jam baru pukul 5 pagi, saya ajak 3 adik perempuan merangkap personal assistant saya pergi breakfast dulu...kami melihat banyak restoran,  semuanya tak menepati selera kembara bajet kami :D mahal mahal tempat makannya bagi kami.

Akhirnya kami ke Restoran Marry Brown. Sembang sembang dan makan, baru saya tersedar yang nak sampai ke gate kapal masih jauh lagi..nanti nak solat subuh dan berjalan kaki dalam 20-30 minit..cepat-cepat habiskan makanan dan peluk cium adik adik saya. Kami kemudian masuk melalui imigresen. (Iaitu saya, adik saya Norbaiti dan Abdullah dan Abdurrahman. )

Ohh masuk dalam tu, memang sungguh sungguh saya kena exercise berjalan kaki jauh dengan back pack saya yang berat lagi, dan dukung Abdurrahman juga :D

Jalan atas bridge,  dapat temankan Abdullah Abdurrahman sekejap tengok banyak aeroplane subuh itu dengan kerlipan lampu landasan yang banyak.Mula fikir nak solat subuh dalam kapal, tapi kemudian terfikir yang nanti kalut pula nak urus anak anak, saya pilih solat dalam perjalanan ke gate. Ada surau yang selesa alhamdulillah.

Saya rasa sweet dan happy dan terharu bila tepat masuk azan subuh, ada pengumuman tentang masuknya waktu solat subuh di klia2 itu. Saya bersyukur menjadi sebahagian dari rakyat negara islam ini :D
Solat subuh dan masuk toilet Tergesa gesa sebab kena berada di gate paling lewat 20 minit SEBELUM.

SAYA INGATKAN SURAU KAMI SOLAT DAH DEKAT DENGAN GATE P 17. RUPANYA JAUH LAGI APATAH LAGI ABDULLAH ABDURRAHMAN NAK KENA DUKUNG.

Ohh lagi 10 minit saja kami ada.., sedangkan kami baru nampak pintu P1 hingga P3. .. boleh bayangkan marathon kamu ke P17..?

"Abdullah..kita dah lewat. Abdullah kena lari sebab nanti aeroplane tinggalkan kita..jom kita kejar aeroplane" berulang kali saya sebut pada Abdullah..supaya dia tak stop kat kiri kanan yang banyak kedai..

Dan memang kami semua berlari lari kecil sebab bayang bayang signboard P17 pun kami tak nampak.
Setelah berpeluh peluh berlari alhamdulillah akhirnya sampai nun di hujung sana gate P17 :D syukur kami tak ditahan..

Masuk saja ke dalam kapal, saya menuju ke tempat duduk nombor 27 yang saya book untuk saya dan Abdullah. Adik saya baiti di seat 20C. 

Syukur kepada Allah sekali lagi bila uncle yang duduk di sebelah Abdullah sudi tukar tempat duduk , bagi tempat duduknya pada Baiti. Jadi kami semua duduk dekat..kehadiran Baiti dekat kami sangat-sangat membantu :')

Syukur kepada Allah steward stewardess Air asia itu nampak mesra dan helpful di mata saya.
Syukur kepada Allah kerana chicken satay dan nasi lemak Pak nasser dalam kapal yang saya order itu menepati citarasa saya dan Abdullah terutamanya.
Syukur alhamdulillah bila booking online, harga makanan lebih murah dan boleh dapat lebih awal. Menggembirakan anak anak kecil saya.. :D

Syukur alhamdulillah setelah saya tukar booking seat dari sebelah kiri ke kanan, saya dapat tengok pemandangan matahari terbit yang Maha Indah dan Maha sempurna. Betul juga tips yang kata, jangan ambil seat no lebih kurang 17, 16, 18, kerana hanya nampak sayap kapal terbang.

Syukur alhamdulillah anak-anak saya tak meragam dalam kapal,  kalau tak saya resah gelisah kerana merasakan mengganggu penumpang lain..

Syukur alhamdulillah saya digerakkan Allah untuk Google pasal tips di klia2, maka saya agak bersedia mentally dan emotionally. Terima kasih semua yang berkongsi tips, sangat berguna untuk saya yang pertama kali jadi ketua trip by flight hee..

Syukur alhamdulillah tiba di Phnom Penh International Airport,  sudah ada Mosa dan Bukhari,  tourist guide yang membawa kami terus ke guesthouse. GREEN POINT INN CENTRE,  betul betul di Central Market Phnom Penh. 

Itulah perkongsian saya, moga bermanfaat :)

Kesimpulannya,  nak buat apa pun perlu bersedia, cari ilmu dan tips, be early - jangan last minute,  dan lapangkan hati dan emosi untuk perkara yang tak diduga :D


Di Phnom Penh International Airport - Baiti, Abdullah dan Abdurrahman

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...