Wednesday, January 22, 2014

Fahami emosi anak..penting..! :)


Anak-anak kita juga manusia biasa ada perasaan yang tak suka dimarah, yang mahu difahami...
Ada sebab kenapa anak kita mengamuk..sebelum menghukum, fahami dulu keperluan fizikal dan emosi mereka :))








Thursday, January 9, 2014

Hari Pertama Anak Ke Tadika (Little Caliph Aman Perdana)



Bismillah.

Alhamdulillah pagi ini, Isnin 6 Januari 2014 pukul 8.15 saya menghantar Abdullah si anak sulung 4 tahun ke Tadika Little Caliph Aman Perdana atau nama lain, Tadika Kembara Khalifah.

Alhamdulillah sangat syukur kepada ALLAH segalanya berjalan lancar dari Abdullah bangun tidur pukul 7.15 itu. Saya risau juga maklumlah mujahid manja mama ini tidak pernah/sangat jarang berpisah dengan mama :D

Sesungguhnya ALLAH lah yang mempermudahkan segala urusan kita.

Bangun pagi, Abdullah gosok gigi mandi  nangis-nangis sikit sebab sejuk. Lepas pakai baju tu, mama bagi dia tengok kartun sementara mama prepare breakfast. Minum air milo dan baked pasta extra cheese :O yang pasta ni memang ada dalam fridge, pagi ni mama buat cekodok pisang dia tak mahu makan.

Mama happy dia makan banyak, yelah sebab kita nak anak cergas dan aktif di school. Alhamdulillah Abdullah happy breakfast dengan mama papa dan baby Abdurrahman. Tak ingat bila kali terakhir Abdullah breakfast dengan papa sebab selalunya Abdullah bangun pukul 10 :D

Lepas melambai papa, kami pun ke tadika. Mama ok papa tak ikut sebab tak nak Abdullah rasa mama papa tinggalkan dia, nanti Abdullah ingat mama papa nak pergi jalan tinggalkan dia. Dalam kereta, Abdullah happy asyik tunjuk awan, suruh mama tengok awan ..Mama pun layan je, mama cakap, "Subhanallah cantiknyaaaaa awan..." pastu "Gigi siapa putih macam awan..???" Hee Abdullah senyap ,,sebab takde gigi depan dah..

Sampai di tadika saya bawa Abdullah masuk dan letak beg di almari, lepas tu saya salam dan cium Abdullah, Saya cakap," ok pukul 12 mama datang jemput Abdullah ya,..insyaALLAH" Mula ingat nak sembang dan berkenalan dengan parents lain, tapi parents yang tinggal situ semua macam sibuk dengan anak-anak, jadi saya terus balik rumah. Alhamdulillah saya surirumah tak perlu bergegas ke ofis meredah trafik jam pagi hari..moga ibu bekerja di luar semua tabah meredah jalanraya..

Poin saya nak share ialah, hari pertama anak ke tadika tidak mudah bagi saya, jadi saya google dan membaca tips mempersiapkan diri anak untuk ke tadika apatah lagi untuk Abdullah yang tak pernah keseorangan ke playgroup atau taska. Sebelum ini ,mesti ditemani saya.

Jadi saya perlu belajar agar pergi tadika itu jadi perkara yang positif dan baik untuk dia, dan mama dia :D

Saya sangat hargai tips yang saya dapat, antaranya;

1. Susun waktu tidur.

Ini sangat mencabar sebab sebelum ini saya bagi dia tidur purata pukul 12 malam dan bangun 10 pagi. Jadi lebih kurang seminggu/10 hari sebelum ke tadika, saya dengan konsistennya mengatur semula waktu tidur/biological clock Abdullah. Anak usia 4 tahun perlu dapat tidur dalam 10/11 jam, jadi saya ubah perlahan-lahan untuk dia bangun pukul 7. Dari pukul 12 malam, saya susun agar dia tidur pukul 11. Hari berikutnya pukul 10 malam. Selang dua hari pukul 9 malam. Selepas itu pukul 8 malam. Dan alhamdulillah selepas beberapa hari tidur awal, Abdullah berjaya bangun antara  pukul 7-8 pagi. Dan sebaik-baiknya jadual ini dibuat dua tiga minggu sebelum anak ke sekolah.

Tapi memang selepas tutup lampu, sejam kemudian baru Abdullah tidur. Jadi memang dinner awal dan selepas solat maghrib, saya terus ajak Abdullah masuk bilik.

Bila anak cukup tidur, insyaALLAH mood dia jadi baik dan lebih mudah bekerjasama dengan kita, jadi kurang gaduh ibu anak apatah lagi di pagi hari yang agak kalut :D

2. Persiapkan minda anak dengan bagitahu what to expect.

Menjadi seorang ibu ini, saya rasa memang kena banyak cakap tapi apa yang penting, cakap dengan efektif kan. Kalau kita cakap panjang berjela, tapi anak tak faham - kita penat je kannn :D

Dengan anak kecil, memang perlu cakap berulang kali untuk terpahat dimindanya. Kita yang dewasa pun sama kan .  Jadi seminggu sebelum ke tadika ini, setiap hari pagi petang antara perkara saya bagitahu:

" Abdullah, insyaALLAH lagi 8 hari Abdullah nak gi school. Nanti Abdullah main dengan teacher dengan kawan-kawan ya..mama hantar Abdullah pukul 8 pagi, tengahari pukul 12 mama jemput." walau Abdullah tak faham konsep jam dan waktu, tak apa.. cakap je,dia cuba belajar dan faham innsyaAllah. :)

"Sekarang setiap malam kita kena tidur pukul 8 sebab Abdullah nak bangun awal gi school.." ok baiklah kat dia lepas ni saya cerita bangun awal sebab solat subuh :P

Bye :))







Tika keluarga diuji..



A brother came to me asking for advice about some family problem, and during the course of the conversation happened to remark, "My family problems are weird. I don't think anyone in the world has a weirder family than I do!!"

To which I replied, "No, that is not the case. The fact of the matter is that EVERY family has its politics, and EVERY household has tensions that outsiders are not aware of. If even the household of Yaqub (a.s), the son of Ishaq (a.s), could have such high tensions that murder was contemplated, then there is no household on earth that is free of jealousy and intrigue and politics. Just because you are not aware of family tensions, and sibling rivalries, and aunt/uncle attitudes, and cousin jeerings, it doesn't mean they don't exist."

Rather than assume that you and only you have a 'bad' family situation, understand that Allah tests people with different tests, and one of those tests is family. Family brings the greatest joys, and also the greatest tensions. 

Spouses, siblings, parents, uncles, aunts, cousins, and all of the in-laws that they come with: these make up the fabric of our relationships and through them our own manners are tested. And all of this is done in order to allow us to pass these worldly tests and earn the pleasure of Allah for the next life. Allah says in the Quran, "And we have made some of you as tests for others - will you, then, be patient?" [Quran - 25:20]

Each one of us has a unique family, and we enjoy the good and thank Allah, and try to minimize the effects of the bad and seek refuge in Allah from becoming bad.

- Dr. Yasir Qaadhi




Thursday, January 2, 2014

Mengharap redha ALLAH.


How many deeds few in number have become many by way of theniyyah (intention) and how many deeds great in number have been made insignificant due to a (faulty) intention.
------

Dalam memotivasikan diri sendiri, yang sering kepenatan menjadi ibu :D teringat nasihat tentang ikhlas...

Bahawa segala-gala ini kita lakukan kerana mengharap redha ALLAH. Ikhlas kerana ALLAH. Ikhlas untuk ALLAH.

Setelah kita berpenat lelah berpeluh berairmata, masakan kita tidak mahu ALLAh memberi syurga.. ALLAH ya ALLAH... ^_^

Jika kita penat bekerja, kerbau di sawah juga berkerja..namun moga kerja kita menjadi amal ibadah di sisi ALLAH. Itu beza manusia dan kerbau - ikhlas.

Kalau kita menyusukan anak, susukanlah kerana mengharap redha ALLAH, dan agar anak itu tumbuh menjadi insan bertaqwa. Tanpa niat penuh keikhlasan, apa bezanya kita dan kucing yang juga menyusukan anak?

Jika kita hidup berpasangan, berniatlah agar pernikahan dan rumah tangga ini menjadi ruang pengabdian kita kepada ALLAH. Menjadi isteri dan ibu yang baik dan terbaik kerana ALLAH. Melayan suami kerana ALLAH. Mendidik anak kerana ALLAH. Berniatlah untuk membantu diri sendiri, suami dan anak-anak menjadi hamba yang dekat denganNYA. 

Jika hidup sekadar berpasangan, haiwan di hutan juga hidup berpasangan. Jika mahu hidup bekeluarga, haiwan melata juga punya keluarga. Namun kita niatkan keluarga ini menjadi pewaris agama. Ikhlas itu pembeza kita.

____

Let us live for Allah. Let us love and like what He likes; let us dislike what He dislikes and hate what He hates. Let there be no territories carved up and no frontiers set up in serving Him. Let us passionately involve ourselves in our society to do His will, but still passionately let our hearts yearn for His pleasure. Similarly, let the life of the Prophet live again in our lives. Let his message, his conduct, his goals, be our message, our conduct, and our goals. 

So, also, let nothing motivate us but an intense longing to please our Lord in the next world, and let that expectation give a decisive shape to our life here. The hope of a meaningful future must lead us to confront the risks and overcome the tribulations that lie in living by His will in the totality of our existence. We, as Muslims, have but one option: to strive to change the world according to the model given to mankind by the Prophet Muhammad, blessings and peace be upon him.

_____

Thus, for the one with a purpose, who has a vision and understands their mission, the outlook in this world changes. This dunya (this life) becomes a place of opportunities and a place to accumulate wealth (in the form of good deeds) for the hereafter. Every trial they come across in this world becomes an opportunity to be patient and content. 

Every blessing they’re given and witness around them becomes a means of being thankful and humble. Every temptation they struggle against they see it for what it is; a mirage meant to deceive and entrap their soul. You see, they strive to keep the dunya in their hands and not their hearts. They have a mission and know the amana (trust) they are carrying—for they are living for His Sake now and they are employed by Allah (swt).




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...